Pris

995 kr

Resdagar 2019

24 oktober

Stockholm 08:30
Åter ca kl  18:30

Sala Silvergruva

-med musik till lunchen och akvareller av Ivan Agueli

Gruvfrun är en vacker kvinnlig gestalt men om hon så vill kan hon se ut som ett troll. Under alla omständigheter måste hon hållas på gott humör till exempel genom att knacka tre gånger i väggen inför dagens mödor. Belöningen var att hon kan leda arbetarna till malmfyndigheter och varna för ras men om man väcker hennes vrede genom att svära eller på annat sätt bära sig illa åt klär hon sig i svart och hemska saker kan hända.

Den här resan börjar med att vi reser västerut via Enköping till den berömda silvergruvan i Sala. Här väntar oss en god kopp kaffe och smörgås innan vi får en spännande vandring i de djupa gångar¬na ner till 155 meters djup i gruvan. Vår gudie berättar om det hårda arbetet. Här bröts silver i närmare 800 år och räkna¬des då till en av världens fem viktigaste silverfyndigheter. Efter vår guidning får vi en stund i butiken att handla keramik, hantverk och silver. Efter vårt besök i Sala Silvergruva reser vi vidare mot Sätra Brunn där vår lunch står framdukad. Här njuter vi av brunnsmiljön i lugn och ro. Kanske kan vi även få en resa i musikhis¬torien av vår reseledare innan vi åker till¬baka till de centrala delarna av Sala. Här finns Aguelimuséet där vi har landets största samling verk av Ivan Aguéli. Ivan Aguéli var en Sveriges största modernist av internationell betydelse och föddes 1869 i Sala. Han dog tragiskt 1917 i samband med en tågolycka i Barcelona. Han har efterlämnat ett antal målningar som i olika sammanhang har ställts ut på bland annat Waldermarsudde och Moderna museet i Stockholm. Här får vi en guidning och berättelsen om Aguéli och hans liv, inte minst om hans kon¬vertering till Islam och hur han invigdes i en sufiorden i Kairo. Efter en dag full upplevelser reser vi så småningom vän¬der hemåt.

Vi reser från Stockholm runt 08:00 och är åter hemma igen ca kl 18:30. Har du en föreningen eller en egen grupp som vill ha en egen avgång eller dela resa med en annan grupp så kontakta oss för egen resplan och avreseplats.

I PRISET INGÅR
• Bussresa
• Reseledare
• Förmiddagskaffe
• Guidning av Sala Silvergruva på 155 meters djup
• Lunch
• Aguelimuséet i Sala

Är det kallt i gruvan?

I gruvan kan det vara kallt men både Victoriasalen  och Gästabudssalen är det varmt och skönt.

Jag är lite rädd för djupet i gruvan. Törs jag åka med?

Det finns ingenting att oroa sig för. Det enda väsen som finns i gruvan är gruvfrun och hon är i grunden god. Det är dock viktigt att knacka tre gånger i bergväggen för att hon ska veta att vi inte är farliga.

Jag har svårt att gå. Är det möjligt att följa med på resan?

Alla besök och även gruvan är anpassad för dig som har svårt att gå. Det är lite knöligt och mörkt i gruvan men rullator eller rullstol är inget hinder.

Bra att ha med sig?

Ett bra tips är att ta med sig en ficklampa och varma kläder. I gruvan är det svalt utom i Gästabudssalen och Victoriasalen. Det är även en kort sträcka att gå utomhus då varma kläder kanske kan behövas.

Vad har ni för avbokningsregler?

Fram till sju dagar före avresa kan du avboka din resa. Konsertbiljetten återbetalas dock ej efter den 15 september. Vi tar ut en expeditionsavgift på 50 kr. Senare avbokning än sju dagar debiteras 20 % av resans pris. Senare avbokning än tre dagar före avresa debiteras med 50 % och senare avbokning än 12 timmar före avresa debiteras med fullt pris. Observera att utebliven betalning inte är samma sak som avbokning.