Pris

875 kr

Reslängd

1 dag

Resperiod

September till Maj

Avresa ca 08:00
Åter ca kl 18:00

Med Evert Taube visor

-till Landsort och ön Öja

Följ med på denna resa till Landsort och ta del av Evert Taubes värld på en av skärgårdens pärlor – Landsort som ligger på ön Öja. Evert växte själv upp på fyrön Vinga utanför Göteborg.

På ön Öja finns Sveriges äldsta fyr från 1689 och är statligt byggnads¬minne sedan 1935. Det var holländaren och köpmannen Johan van der Hagen, som fick en befallning av kungen, att en stenfyr skulle byggas eftersom den gamla fyrbåken av trä hade brunnit ner. Vi reser med buss från Stockholm till Ankarudden. Vidare tar vi båten över till Öja och Landsort. Vi upplever den säregna naturen, floran, faunan och den pittoreska byn med sin speciella lotsbebyg¬gelse, med anor från 1500-talet. Ön har härliga badklippor och en välbesökt fågelplats. Vi börjar med kaffe och bulle. Vår krögare blir vår guide som visar oss fyren och ön innan vi serveras en god lunch i Svedtiljas restaurang. I det vackra kapellet framför Monika Lilja ett sångspel om Evert Taube,
”Så länge skutan kan gå” innan vi så småningom reser tillbaka mot Stockholm

Vi reser från hemorten så att vi kommer till Ankarudden på Torö i god tid innan båten som ska ta oss till Landsort avgår. På ön tar vi en promenad på ungefär 500 meter till vår restaurang där vårt förmiddagskaffe står uppdukat. Vi får visning av fyren och lotstornet. Den som vill kan ta trapporna upp i fyren och beundera utsikten som vid klart väder är milsvid. Efter lunch proemenerar vi till kapellet där vi får sångspelet innan vi reser åter hemåt.

I PRISET INGÅR:

  • Bussresa
  • Reseledare Monika Lilja
  • Båtresa Ankarudden-Landsort ToR
  • Förmiddagskaffe och bulle
  • Visningar
  • Lunch
  • Sångspel
Varför måste vi åka så tidigt?

Båten mellan Ankarudden och Landsort går inte att förboka. Därför måste vi vara på plats i god tid så att vi kan ställa oss i kön till båten.

Jag har svårt att gå. Kan jag följa med på resan?

Buss och båt är anpassat för lättare rörelsehinder. Man bör kunna ta sig upp och ner för några trappsteg. Det är ca 500 meter att promenera mellan båten och restaurangen på Landsort/Öja. Det är grusvägar och något kuperat men framkomligt med t ex rullator. Det finns inga möjligheter med transporter på ön.

Varför kan vi inte göra resan under sommarmånaderna?

Landsort har ett begränsat utbud sommartid då många vill resa dit. För oss är det inte möjligt att resa med en större grupp då båten har begränsat med utrymme. Även om man kör extraturer blir vårt program såpass förskjutet att det helt enkelt inte fungerar.