Pris

1 495 kr

Resdagar 2019

14 december

15 december

Stockholm 11:00
Åter ca kl  22:30

Lucia i Sala Silvergruva

-med julmarknad och traditionellt julbord på Sätra Brunn

Vi reser västerut via Enköping till den berömda silvergruvan i Sala. Här bröts silver i närmare 800 år och räknades då till en av världens fem viktigaste silverfyndigheter. 155 meter ner i Sala Silvergruva skrider underjordens Lucia in tillsammans med sin alldeles egna Gruvfolkskör. Vi får en förtrollande stund i den uppvärmda Victoriasalen med välkända Luciasånger varvat med klassiska gruvmelodier och kanske någon 1700-talsvisa á la Bellman.

OBS! BOKA SENAST 15 SEPTEMBER

Vid ankomst får först en fika innan vi besöker julmarknaden på gruvområdet. Möjlighet finns att shoppa både med ögon och plånbok men framförallt får vi känna på gruvmiljön ovan jord. I butiken finns keramik, hantverk och silver. Vi samlas i god tid vid Knektschaktet för att gemensamt ta hissen ner till 155 meters djup. Vi tar en paus i Gästabudssalen, där även världens djupast belägna hotellrum finns, innan den korta promenaden till Victoriasalen för oss till dagens höjdpunkt, gruvkörens Luciakonsert. Temperaturen i gruvan är endast några plusgrader. I Victoriasalen, invigd 3 mars 2008, sitter vi dock varmt och skönt under konserten men vägen dit kan vara isig så ta med broddar. Efter konserten är vi nog hungriga och gör en kort resa till Sätra Brunn, en av Sveriges
äldsta kurorter dit människor har kommit för att ”dricka brunn” sedan slutet av 1600-talet. Här står vårt julbord uppdukat. I lugn och ro får vi smaka på Västmanlands matkultur innan vi så småningom beger oss hemåt efter en dag full av upplevelser.

Vi reser från Cityterminalen i Stockholm kl 11:00 och är åter hemma igen ca kl 22:30. Har du en föreningen eller en egen grupp som vill ha en egen avgång eller dela resa med en annan grupp så kontakta oss för egen resplan och avreseplats.

I PRISET INGÅR
• Bussresa
• Reseledare
• Förmiddagskaffe
• Julmarknad
• Guidad intro i gruvan m glögg o
pepparkakor
• Luciakonsert på 155 meters djup
• Julbord exkl dryck
• Övrigt enligt program

Är det kallt i gruvan?

I gruvan kan det vara kallt men både Victoriasalen  och Gästabudssalen är det varmt och skönt.

Jag är lite rädd för djupet i gruvan. Törs jag åka med?

Det finns ingenting att oroa sig för. Det enda väsen som finns i gruvan är gruvfrun och hon är i grunden god. Det är dock viktigt att knacka tre gånger i bergväggen för att hon ska veta att vi inte är farliga.

Jag har svårt att gå. Är det möjligt att följa med på resan?

Alla besök och även gruvan är anpassad för dig som har svårt att gå. Det är lite knöligt och mörkt i gruvan men rullator eller rullstol är inget hinder.

Bra att ha med sig?

Ett bra tips är att ta med sig en ficklampa och varma kläder. I gruvan är det svalt utom i Gästabudssalen och Victoriasalen. Det är även en kort sträcka att gå utomhus då varma kläder kanske kan behövas.

Vad har ni för avbokningsregler?

Fram till sju dagar före avresa kan du avboka din resa. Konsertbiljetten återbetalas dock ej efter den 15 september. Vi tar ut en expeditionsavgift på 50 kr. Senare avbokning än sju dagar debiteras 20 % av resans pris. Senare avbokning än tre dagar före avresa debiteras med 50 % och senare avbokning än 12 timmar före avresa debiteras med fullt pris. Observera att utebliven betalning inte är samma sak som avbokning.